Béla, a vízvezeték-szerelő  +36-70/314-0157

Csaptelep
cseréje, javítása

Az interneten sok weboldal, tanács és kis videók is fellelhetőek a csaptelepek javításáról, cseréjéről ami alapján műszaki érzékkel, néhány alapvető szerszámmal illetve IDŐVEL rendelkezők akár maguk is elháríthatják a háztartásban jelentkező hibákat. (Szándékosan emeltem ki az időt.)
Kitekintve a csaptelepek piacára ma már szakember szemmel is alig követhető kínálat és műszaki megoldások léteznek. A nagyon olcsó, súlyra könnyű, és összeszerelési minőségre hanyag termékektől, a drága de műszakilag kifogástalan, már súlyra érezhető, hogy „benne van az anyag” típusokig; és minden ami a kettő között létezik.

Hogy milyen márkájú csaptelepek jók és mik azok amik rosszak? Nem lehet pontosan megmondani. Ahány szerelő annyi félére esküszik. Inkább támpontokat vagy tanácsokat lehet adni ez ügyben.
Ami engem illet mindig azt tanácsolom, hogy ha lehet akkor első körben a közismert márkákból válogassunk. Itt a régióban (Győr-Moson-Sopron megye) talán a legismertebb induló csaptelep márka a Mofém és az azzal egy égisz alá tartozó Teka, majd ott van a Kludi, és felfelé lépkedve a Hansgrohe és a Grohe. (persze itt a megyében és azon kívül még sok más márka is lehet amik szintén lehetnek megbízhatóak és kevésbé megbízhatóak).

A barkácsboltokban kapható úgy mond „no name” csaptelepeket nem ajánlanám hisz gyakran rossz az összeszerelési minőségük valamint megeshet, hogy műszakilag is csak éppen, hogy megfelelő. De talán a legnagyobb gond, hogy a garancia leteltével, ha elromlanak nincs rá lehetőség, hogy javítani lehessen, mert nincs hozzájuk pótalkatrész. (Tény néha néha ki lehet fogni egy jó vételt és már én is láttam „kínai” csaptelepet ami még 10 éve elteltével is tökéletesen működött, de ez sajnos ritka, hogy valaki kifogjon éppen egy jobban sikerült szériát.)

Ami a járatos csaptelepeket illeti mint például a Mofémet alkatrészben nincsen hiány, hiszen minden utcasarkon lehet alkatrészeket kapni így könnyen és olcsón szervizelhetőek valamint a márka 5 év garanciát vállal a csaptelepeikre. Elmondható az is, hogy 10 és 25 ezer forint között találunk a márkán belül mosdó, mosogató, kád és zuhany-csaptelepeket is. Több típus családból válogathatunk ezért a pénzért a Mofémen belül.

A Kludinál, Hansgrohénél és Grohénél a fent említett összegekért vagy nem kapunk semmit vagy csak az alap típus családból válogathatunk, tény azok sem rossz vételek. A lényeg, hogy mindenki kedvére válogathat a csaptelepek között attól függően kinek milyen design tetszik vagy mennyit tud szánni a csaptelepre. De ha az egész ilyen egyszerű, hogy megnézzük a neten hogyan kell csaptelepet cserélni és csak venni kell egy megbízható márkájú csaptelepet és be kell szerelni a régi helyére, akkor vajon miért éri meg szakembert hívni a csere miatt?

Nézzük lépésről lépésre:

  • először is meg kell állapítani, hogy valóban érdemes-e csaptelepet cserélni vagy pár ezer forintért még meg lehet-e javítani
  • ha más modellt akarunk beépíteni akkor vajon az új típus passzolni fog-e a régi helyére? (lehet, hogy növelni kell a mosogató tálcán lévő lyuk átmérőjét, hogy az új csaptelep beférjen)
  • a szakember tud tanácsot is adni, hogy az adott helyre milyen csaptelepeket lehet beépíteni vagy szakkereskedéseket is tud ajánlani ahol az adott típushoz jó áron hozzá lehet jutni
  • a csaptelep cserének neki állva a felmerülő egyéb problémákat a szakember azonnal tudja orvosolni(ha nem lehet a sarokszelepeket elzárni, vagy a csatlakozások mérete nem kompatibilis. 

Az elején kiemelt „IDŐ” itt jön újra képbe. Egy csaptelep csere, ezért tud lenni mintegy 15 perc helyett akár 1 óra vagy több is ha kellő tapasztalat, eszközök, szaktudás nélkül állunk neki. Jómagam sok embert láttam félórát vagy akár egy órát elvesztegetni egy szakkereskedésben a pult előtt, mire minden pontot végigjártak egy eladó segítségével, hogy mit kell venni, hogyan kell csinálni stb. És csak ezután következik a valódi csapszerelői munka ami még ugye bőven tartogathat meglepetéseket.

Ha végzünk egy kis kalkulációt akkor láthatjuk, hogy ha saját magunk cseréljük a csaptelepet akkor sem jön ki jelentősen olcsóbban.Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Hibás e-mail cím...

Kérlek adj meg egy érvényes e-mail címet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑